25. maj 2024: Uspešno izveden 52. Tabor ljubljanskih planincev na Kamnem griču

V soboto, 25. maja 2024, je na Kamnem griču nad Loškim Potokom potekal že 52. Tabor ljubljanskih planincev. Dogodek, ki je že več kot pol stoletja namenjen druženju planincev iz društev MDO PD Ljubljane, je bil tudi letos izjemno uspešen. Soorganizatorja letošnjega tabora sta bila PD Mercator in PD Loški Potok, ki sta skupaj poskrbela za odlično izvedbo prireditve.

Zjutraj je iz Ljubljane proti Kamnem griču krenil avtobus poln navdušenih planincev, večinoma članov PD Mercator, medtem ko so ostali udeleženci prispeli z osebnimi vozili. Predstavniki PD Loški Potok so jih toplo sprejeli in jih popeljali po lepotah doline Loškega Potoka ter jih vodili na vrh, kjer stojita dve cerkvi in od koder se odpira čudovit razgled.

Udeleženci so se nato razdelili v dve skupini; ena je prehodila daljšo pot do koče na Kamnem griču, druga pa krajšo. Na vrhu jih je pričakala lepo okrašena koča, ansambel Lozn Bodn Band in predstavniki PD Loški Potok skupaj z županom občine.

Program se je točno ob 12. uri začel s skupno zapeto planinsko himno. V nadaljevanju so prisotne pozdravili Simon Debeljak, župan občine Loški Potok, Ernest Gradišar, predsednik MDO PD Ljubljana, Karmen Čeh, predsednica PD Mercator, in Janko Debeljak, predstavnik PD Loški Potok. V kulturno-zabavnem programu so nastopili pesnica Marjeta, mlada planinca Klemen in Gal ter domačin Golidarjev Jokl (Alojz Zabukovec iz Globeli) z zanimivimi zgodbami v domačem narečju.

Po zaključku programa je sledila okusna enolončnica trojka, značilna jed iz rumene kolerabe, krompirja in fižola s klobaso. Udeleženci so se ob zvokih banda prijetno družili, a jih je kmalu presenetilo slabo vreme. Dež in toča so jih prisilili, da so hitro pospravili nahrbtnike in se vrnili proti avtobusu in osebnim vozilom.

Na 52. Taboru ljubljanskih planincev se je zbralo skoraj 100 planincev iz različnih društev, vključno s PD Mercator, PD Saturnus, PD Delo, PD Polž, PD LPP, PD RTV, PD Črnuče, PD Vevče, PD Viharnik in PD Loški Potok.